یک دستگاه تراش از قطعات مختلفی ساخته می شود که هر کدام از آن ها، یکی از ابزار تراشکاری می باشند. علاوه بر این، حین تراشکاری نیز از برخی از ابزار تراشکاری استفاده می شود.
انواع ابزار تراش چیست؟
در دنیای تراشکاری، تنوع ابزار تراش، بسیار زیاد است. در حقیقت، برای تراشکاری هر قطعه ای که دارای جنس مختلفی می باشد، باید از یک ابزار مخصوص که دارای ویژگی های متناسب با جنس قطعه کار است استفاده کرد. به همین سبب آشنایی با این ابزار تراش به شما کمک می کند تا بتوانید در هنگام تراشکاری بهترین و مناسب ترین ابزار ها را بشناسید و از آن ها در موقعیت مناسب استفاده کنید.
سه نظام و چهار نظام
سه نظام و چهار نظام، یکی از مهم ترین اجزاء در دستگاه تراش می باشند که عملیات تراشکاری بدون وجود آن ها امکان پذیر نمی باشد. این ابزار تراش، مسئولیت نگه داری قطعه را بر عهده دارد. در نتیجه شما می توانید به راحتی اقدام به تراشکاری کنید بدون اینکه قطعه شما کوچک ترین تکانی بخورد. علاوه بر این لازم به ذکر است که قبل از شروع عملیات تراشکاری بسیار مهم است که بدانید از چوک سه نظام استفاده کنید یا چوک چهار نظام.
مرغک دستگاه تراش
یکی دیگر از انواع ابزار تراش، مرغک دستگاه تراش می باشد. مرغک نیز یکی از اجزاء اصلی در دستگاه تراش است که عملیات تراشکاری را بر عهده دارد. لازم به ذکر است که مرغک از اجزاء کوچک تری ساخته شده است اما به طور کلی، با حرکت محوری، می تواند عملیات سوراخکاری، برشکاری و تراشکاری را بر روی قطعه انجام دهد.
اینسرت
اینسرت، یکی از ابزار تراش های کوچک اما مهم در صنعت تراشکاری می باشد. این قطعه، که دارای تنوع زیادی است و آن را از از جنس های مختلفی می سازند، با نام الماس تراشه نیز شناخته می شود. الماس تراشه یا اینسرت با مقاوتی بسیار بالا ساخته می شود تا بتواند انواع مختلفی از ابزار ها را در جنس های مختلف، تراش دهد و براده برداری کند. جالب است بدانید که یکی از مهم ترین ابزار تراش در صنعت، اینسرت می باشد که در هنگام انجام تراش کاری و مطابق با نحوه ی تراشکاری و شکل مد نظرتان، باید اقدام به انتخاب یکی از انواع اینسرت کنید.
کلت و فشنگی
یکی دیگر از انواع مختلف ابزار تراش، کلت و فشنگی می باشد. این ابزار در دستگاه تراش مسئولیت مهمی را بر دوش دارد و وظیفه آن، نگه داری الماسه و یا قطعه کاری می باشد. ساختار خاص این ابزار تراش سبب می شود تا با استفاده از آن نیروی وارد شده به الماسه و یا قطعه کار به طور کامل مهار شود و عملیات تراشکاری به طور کامل و دقیق صورت گیرد.
سایر ابزار تراش
اما همانطور که در مطالب بالا نیز اشاره کردیم، ابزار تراش دارای تنوع بسیار زیادی می باشد. از جمله سایر ابزار تراش می توان به کولیس، هولدر تراشکاری، برقو، قلاویز دستی، فرز تراشکاری، حدیده، دسته حدیده، تیغچه، دسته قلاویز دستی، و ... اشاره کرد.